Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website steeds beter te maken. Cookies zijn kleine tekstbestanden die op uw apparaat worden geplaatst. Deze melding verschijnt alleen bij uw eerste bezoek aan onze website (mits u akkoord bent).

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden en therapieën die u kunnen helpen bij uw klachten of zorgvraag. Welke behandelmethode wordt toegepast is afhankelijk van uw klacht. Na het podotherapeutisch onderzoek, waarbij de mogelijke oorzaak van uw klachten worden opgespoord, wordt er een behandelplan opgesteld. Dit plan bespreken wij met u door, waarbij wij er altijd naar streven om samen met u tot een optimale oplossing te komen die bij u past. 

Het behandelplan kan uit één of meer van de volgende therapieën bestaan:

Podotherapeutische steunzolen kunnen worden aangemeten om standsafwijkingen te corrigeren, om het looppatroon en stabiliteit te verbeteren en om de druk onder de voet beter te verdelen. Steunzolen ondersteunen uw voeten om u beter en comfortabeler te laten lopen.

Steunzolen worden voor u persoonlijk op maat gemaakt. Podotherapie Rijkers beschikt over meerdere technieken voor het maken van de steunzolen. Er wordt gebruik gemaakt van een 2-D en 3-D scanner in combinatie met een computergestuurd freessysteem. Daarna worden alle steunzolen met de hand afgewerkt. Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten materialen, zodat de meest optimale oplossing gekozen kan worden.

Over het algemeen passen de zolen in veel dagelijkse (confectie)schoenen. Ook kunnen speciale zolen worden gemaakt voor tijdens het sporten of in de werkschoen.

Dit zijn volledig op maat gemaakte slippers, sandalen en huisschoenen met het comfort van uw steunzool. Net als bij de podotherapeutische steunzool worden deze slippers vervaardigd door middel van een ingetekende 3D-scan.

Er zijn veel verschillende soorten modellen en kleuren. Bekijk ze allemaal op: www.fitsfootwear.nl

De FITS worden geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Indien er een blokkade in één of meer gebieden in de voet en -of onderbeen ontstaat, kan dit een negatief effect hebben op de algemene functie van de voet. Om dergelijke blokkades op te heffen kan er een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”.

Deze manipulatie kan in combinatie met een andere podotherapeutische therapie (bijvoorbeeld podotherapeutische steunzolen, taping etc.) worden toegepast.

Medical taping is een voorlopige therapie die toegepast kan worden bij overbelasting van spieren en pezen. Het is een behandelmethode waarbij een rekbare tape aangebracht wordt om spieren in hun functie te ondersteunen en de beweeglijkheid te waarborgen. Daarnaast kan medical taping gebruikt worden voor houdingcorrecties, en voor het verminderen van ontstekingen (bijvoorbeeld bij hielpijn/hielspoor) of vochtophopingen.

De tape kan worden gebruikt in afwachting van een definitieve therapie, zoals een podotherapeutische steunzool of een orthese.

De siliconen orthese wordt ook wel het ’teenstukje’ genoemd. Deze therapie wordt aangemeten om de stand van de tenen te corrigeren, drukplekken te ontlasten en ter bescherming van de tenen. Hierbij kunt u denken aan overmatige eeltvorming, likdoorns, hamertenen, klauwtenen etc.

De orthese kan gemaakt worden van verschillende soorten siliconen materialen welke verschillen van hardheid. De therapie wordt direct op uw voet gevormd. De materiaalkeuze is afhankelijk van de functie, vorm en gebruik.

Orthonyxie is een betrouwbare techniek die wordt toegepast op de nagelplaat, om een afwijkend gevormde nagelplaat te corrigeren en zo een ingroeiende nagel te verhelpen of te voorkomen.
Er zijn een aantal behandelingen nodig waarbij de nagelbeugel herplaatst wordt. De vorm van de nagel wordt zo tijdens de groei van de nagel gecorrigeerd.

Tijdens het gebruik van de nagelbeugel kunt u normale schoenen blijven dragen. Ook kunt u gewoon blijven sporten en zwemmen.

Dit is het behandelen van huidklachten zoals likdoorns, eeltplekken, wratten, schimmelnagels en ingegroeide teennagels door middel van een instrumentele behandeling. Er wordt gewerkt met de nieuwste technieken en professionele apparatuur om de behandeling vakkundig en hygiënisch uit te voeren.

Naast dat de symptomen bestreden worden zal de oorzaak van het probleem aangepakt worden. Zo wordt voorkomen dat een likdoorn of eeltplek steeds terugkomt. Eventueel kan er een podotherapeutische steunzool of een orthese voor u worden gemaakt. Voor ingegroeide nagels wordt in de meeste gevallen een nagelbeugel geadviseerd.

Een wondbehandeling door een podotherapeut bestaat uit het schoonmaken van de wond, verwijderen van overtollig eeltweefsel en het juist verbinden van de wond (optimalisatie van de wond omgeving).
Tevens zal de podotherapeut de oorzaak van de wond aanpakken. Denk hierbij aan drukontlasting door (tijdelijk) vilt, podotherapeutische zolen met drukverdeling of doorverwijzing naar de orthopedisch schoenmaker.

Ook zal uw podotherapeut u advies geven over hoe de wond behandeld moet worden en hoe u deze in de toekomst kan voorkomen.

Let op ! Indien u diabetes heeft, zal u deze wond als gevolg van het gevoelsverlies (neuropathie) in de voeten niet altijd voelen. Het is dan ook belangrijk om uw voeten regelmatig te controleren op wondjes. Indien u een wondje ontdekt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De wond zal moeten worden behandeld, zeker als er tekenen van een infectie optreden! De huisarts zal bepalen of uw wond door een podotherapeut of misschien in het ziekenhuis zal moeten worden behandeld.

Vilttherapie wordt toegepast als tijdelijke druk-verlagende therapie en/of ter ondersteuning van andere therapievormen. Dit is essentieel bij de behandeling van bijvoorbeeld wonden, ontstekingen en overbelasting klachten. Medisch vilt is een druk verdelend materiaal met een anti-allergene plaklaag.

Vilt wordt ook gebruikt in afwachting van een definitieve therapie, zoals een podotherapeutische steunzool of een orthese.

Het adviseren van passende oefeningen kan een belangrijk onderdeel zijn van de podotherapeutische behandeling. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen er verschillende oefeningen worden geadviseerd.

Het rekken van spieren bevordert bewegingsvrijheid en de doorbloeding in de spieren wordt beter. Dit kan zorgen voor een beter herstel van uw klachten.

De schoenen waarop u loopt, vormen de basis voor een succesvolle aanpak van uw voetproblemen. Pijnlijke voeten ontstaan vaak door het dragen van verkeerd schoeisel. Er zal op basis van uw klachten een passend schoenadvies gegeven worden, eventueel in combinatie met een podotherapeutische steunzool.

Hiernaast wordt er veel samengewerkt met gespecialiseerde schoenenzaken.


Hoe beter u weet wat goed is voor uw voeten, hoe beter u (preventieve) maatregelen kunt nemen.

Wanneer het niet noodzakelijk is een hulpmiddel te vervaardigen, kan het probleem vaak worden opgelost door advies over voet- en nagelverzorging. Dit omvat het controleren van huid en nagels en advies op maat.  Vooral bij patiënten met chronische aandoeningen zoals vaatlijden, reuma en diabetes, een belangrijk onderdeel van de behandeling.